Doprava Balíkovna - 49 Kč → Nad 499 Kč ZDARMA

Bez mobilu, jako bez ruky

Bez mobilu, jako bez ruky

Mobilní telefon je bezesporu fenoménem posledních deseti let. I když světlo světa spatřil již mnohem dříve, až v době nedávno minulé se stal něčím, bez čeho většina lidí nedokáže prožít hodinu, natož pak celý den. V mnoha ohledech je tato závislost škodlivá, děti se ve škole předhánějí, kdo má lepší a dražší mobil, tráví dlouhé hodiny chatováním, tweetováním a dalšími aktivitami, díky kterým nemají čas na skutečný život, venku, se skutečnými lidmi. Nemůžeme mobilnímu telefonu upřít, že má i pozitivní vlastnosti.

Dokáže čas i ušetřit

Pokud je používán v rozumné míře, dokáže spoustu času i starostí ušetřit. Vzpomeneme-li si na doby, kdy jediným způsobem spojení byl telegraf či pevná linka, pak musíme mobilům provolávat třikrát sláva každý den. Jsme všude k zastižení, to nemusí být až taková výhoda, ale také máme spojení, kdykoliv něco potřebujeme. Zejména s dětmi, které potřebujeme mít pod kontrolou, je mobil neocenitelný pomocník. Dříve bychom si netroufli dítě poslat někam samotné, teď, když se s ním můžeme kdykoliv spojit, máme větší pocit jistoty a bezpečí.

A v práci, tam je využíván také na maximum. Řekněte sami, když má někdo na vizitce telefonní číslo na mobil i na pevnou linku, kam mu zavoláte? Většina lidí zřejmě na mobil, protože očekává, že tam bude k zastižení ve většině případů. Kdo dnes nemá mobil, snad jako by ani nebyl, dá se s trochou nadsázky říct. A a když se rozbije, tak jsme v koncích.

Rozbil se vám mobil? Neukvapujte se s řešením

A dostáváme se ke chvíli, kdy mobil vypoví své cenné služby. Najednou si uvědomíme jak moc ho potřebujeme, jak moc jsme na něm vlastně sami závislí. Najednou nemáte ráno budík, v koupelně si nemůžete pustit internetové rádio či jinou hudbu, po cestě do práce nemáte jak zkontrolovat maily, během dne si nezjistíte dopravní spojení na pracovní schůzku a večer se nespojíte s přáteli na sociálních sítích. Najednou se cítíte pod tlakem, doslova jak bez ruky. A právě taková situace nahrává nemoudrým řešením. Telefon v mnoha případech letí na dno zásuvky, odkud už jej nikdy nevyndáte nebo ho jednoduše vyhodíte. V tom lepším případě, je-li v záruce, zkusíte využít záručního servisu, ale ani to nemusí být výhra, ne na všechny závady se záruka vztahuje. Nejčastěji nám novější mobil vypadne z ruky nebo nějakým jiným způsobem upadne, a rozbije se na něm displej. To většinu lidí vyděsí natolik, že se rovnu vzdají myšlenky na opravu z obavy nad výší její ceny, ale pozor, v celé řadě případů se oprava skutečně vyplatí.

Rozbitý displej je totiž dosti široký pojem. Horní část telefonu má hned několik vrstev, tou první je sklo, tedy přesněji řečeno dotyková plocha, deska nebo také digitizér (z anglického screen digitizer), až tou další je potom samotný LCD displej. Zatímco oprava dotykové plochy se obvykle pohybuje v řádech stokorun, u LCD displeje už to mohou být tisíce, ale ani tím se nenechte odradit. Nejprve můžete doma ověřit k jak velkému poškození pádem došlo. Pokud jsou všechny funkce zachovány, tedy vidíte prasklé sklo, ale i přes to lze telefon ovládat, pak z největší pravděpodobností došlo pouze k poškození dotykové vrstvy. Nelze-li telefon ovládat vůbec nebo nefungují-li některé z ikon, pak bude poškození závažnější a sahá nejspíš až na úroveň LCD displeje, ale ani v tom případě nemusí být vše ztraceno. Sehnat náhradní díl je pro kvalitní servis malou překážkou, některé e-shopy dokonce nabízejí již kompletní set LCD displej + dotyková deska pro konkrétní druh telefonu, a cena tak není nijak vysoká. Vždy záleží na typu telefonu a také jeho stáří. Oprava se většinou nevyplatí u starších modelů nebo při rozsáhlejším poškození, za zeptání ale nic nedáte.

Jak svůj mobilní poklad chránit?

Snad jsme vnesli trochu světla do struktury smart telefonů, a díky tomu si možná konečně pořídíte ochranné sklo či folii. V ideálním případě ještě doplníte o vhodný obal. Prevence před pádem totiž neexistuje, můžete být opatrní, můžete nosit mobil na šňůrce, ale stejně se může stát, že vám vyklouzne. Jestliže vám věci padají často a obáváte se, že obal a další ochranné prvky váš mobil nespasí, pak je ještě poslední možností pojištění mobilu. To lze často sjednat hned při jeho nákupu, ale můžete tak učinit i později. Jestli se něco takového vyplatí? Asi spíše jen těm, kterým mobil padá z ruky často...