Doprava Balíkovna - 49 Kč → Nad 499 Kč ZDARMA

Co dělat, když telefon nejde nabít

Co dělat, když telefon nejde nabít

Je všeobecně známý fakt, že baterie do mobilů jsou spíše spotřební zboží a jejich opotřebení je rychlejší než jako u samotného mobilního přístroje. Baterii lze velice rychle vybít, pokud máte výkonný smartphone, který je zahlcen aplikacemi. Cesty do práce i čekání u doktora může být zdlouhavé, pokud nemáte možnost si něco surfovat na internetu, projíždět sociální sítě, nebo si třeba zahrát hru. Mnohdy nás pak může čekat nemilé překvapení, když zjistíme, že jsme si vyčerpali buď valnou hromadu dat, nebo energie v baterii. Pokud vám telefon nevydrží nabitý do večera nebo dokonce do oběda, doporučujeme následující. Buď omezit čas, který na telefonu trávíte nebo se také zaměřit na některé zapnuté funkce. Někdo má například neustále zapnuté bluetooth, GPS lokaci, datové i Wifi připojení. O baterii je třeba pečovat, jelikož životnost baterie se snižuje s častým nabíjením.

Jak vybrat novou baterii?

V případě, že baterie již nelze nabít, nebo se telefon po 5 minutách vypne, pak je nejjistější koupit si novou baterii. Na trhu se momentálně uchytili dva druhy baterií a to Li-Pol a Li-Ion.

Baterie Li-Ion patří k nejpoužívanějším typům baterií v této době. Dříve se využívaly baterie NIMH, které měly řadu nevýhod. Například se častým nabíjením velice rychle snižovala jejich kapacita a někdy se také plně nabitý telefon mohl zcela bezdůvodně vypnout. Tyto neduhy byly u baterie Li-Ion vychytány a eliminovány. Mezi další výhody patří nižší pořizovací cena. Nevýhodou těchto baterií je horší funkce v extrémních teplotách. Bez ohledu na to, zda je baterie využívána či nikoliv, dochází u ní po roce ke ztrátě kapacity. Při požívání baterie se kapacita sníží o 15% při 250 dobitích.

Stejně jako baterie Li-Ion, tak také baterie Li-Pol netrpí chybami, které se vyskytovaly u baterií NIMH. Mezi jejich výhody lze zařadit menší rozměr a tvar. Lze je vyrobit v libovolném tvaru, tedy i extrémně ploché a navíc se dají ohýbat, proto je lze vložit i do malých mobilů. S malými rozměry se také snižuje jejich váha a oproti Li-Ion je lze vyrobit až o 15%lehčí. Navíc si daleko lépe poradí s extrémním počasím, jako jsou například mrazy. Mezi nevýhody patří ztráta kapacity při dobíjecích cyklech, kdy dochází ke ztrátě o trochu rychleji, než jak je tam o baterií Li-Ion. A stejně tak jsou o něco dražší než výše zmíněné baterie.

Za vše nemůže baterie

Jestliže máte podezření, že se vám nechce telefon zapnout z důvodu vybité baterie a i při připojení ke zdroji nedochází k dobití, neházejte hned baterii do koše.  Raději se přesvědčte, že vám funguje nabíječka. Mnohdy se stává, že dojde k poškození kabelu a ačkoliv je telefon připojen, proud do něj nevede. Než hledat složitě příčinu a přepájet poškozené kabely, raději si kupte novou a kvalitní nabíječku pro svůj mobil.

Kromě baterie a nefunkční nabíječky může být na vině také další často opomenutý viník. A tím je konektor. Častým používáním se může poškodit a i když je baterie i nabíječka funkční, tak nic z toho nebude fungovat, pokud je poškozen konektor. Někdy stačí, aby se do něj zanesl prach a nečistoty, které je třeba vyčistit. Ale někdy se bez opravy telefonu neobejdete.