Doprava Balíkovna - 49 Kč → Nad 499 Kč ZDARMA

Jak vybrat paměťovou kartu a kam zálohovat fotky

Blíží se období letních dovolených a s nimi i nekonečné zachycování spokojených a radostných chvílí se svými blízkými. Obzvláště v zimních chladných měsících si rádi připomeneme vůni grilovaného masa a teplé moře, i když jen z fotek nebo videí. Může se stát nemilým překvapením, že při otevření fotogalerie ve vašem fotoaparátu, se požadované fotky nepodaří dohledat. V takovém případě jste je buď přemazali fotkami z dalších akcí, nebo je smazali v domnění, že je již máte stažené v počítači. Druhou nepříjemností, jež může nastat, je to že zjistíte, že již nemůžete pokračovat ve „zběsilém" focení a natáčení, protože paměťová karta je již plná a další fotky se tam prostě nevlezou, pokud se nesmažou některé ze stávajících fotek. Jak těmto problémům předejít?

Odpovědí a také nejlepším řešením jsou zálohy důležitých dat, ať už se jedná o fotky, videa, důležité dokumenty nebo oblíbené filmy, ale to předbíháme. Pokud vlastníte mobilní telefon s kvalitním foťákem nebo rovnou digitální fotoaparát, tak se určitě se základní pamětí neobejdete. Je proto důležité opatřit si paměťovou kartu. Do nových typů telefonů většinou patří karta Micro SD, stejně tak si s touto kartou vystačíte u vybraných outdoorových kamer. Avšak v případě fotoaparátu a kamer doporučujeme pořídit karty hned dvě, nikdy nevíte, jak moc se při zachycování okamžiků „rozvášníte". Dalšími dostupnými typy karet jsou SD (kapacita do 2GB), SDHC (kapacita do 32GB), SDXC (nejvyšší možná kapacita od 32GB až po 256GB), microSDHC (kapacita do 32GB).

Mnoho lidí často zaměňuje pojem velikost karty s kapacitou, o které většinou mluví. Jestliže vezmeme v úvahu, že běžný snímek má objem 5 - 10MB, víme, že potřebujeme nafotit zhruba 300 snímků, tak víme, že nám postačí nejprodávanější kapacity karet a to 4GB až 8GB. U výkonnějších fotoaparátů, to pak budou velikosti 16GB až 32Gb. V případě natáčení videí, musíme oproti fotoaparátům a mobilním telefonům počítat s vyššími kapacitami karet

Další ukazatel, na který je třeba brát zřetel, je rychlost karty, respektive rychlost přenosu dat. Tento údaj naleznete pod číslem v kolečku na každé kartě, přičemž nejvyšší číslo značí nejvyšší rychlost. Další údaj, se kterým se můžete setkat je UHS-I. Tedy Ultra High Speed, tyto karty se vyznačují extrémní rychlosti zápisu dat, ale i čtení. Pokud nemáte ve svém počítači čtečku karet, doporučujeme si ji zakoupit spolu s kartou.

Ve chvíli, kdy máte dofocené a dotočené poslední záběry, nastává proces ukládání a zálohování. Doby disket o kapacitě minima MB, jsou dávno pryč. Poté nastalo období flash disků, na kterém si nejen puberťáci předávali ilegálně stažené fotky, vysokoškoláci dokumenty do školy a pracovníci podklady. Jejich nevýhodou byla vždy jejich menší kapacita, proto se stávalo, že někteří jedinci mívali nespočet těchto malých disků a na nich zálohována data. V dnešní době se „flešky" používají spíš pro přenos menších souborů z bodu A do bodu B, popřípadě k předání informací a dat někomu dalšímu. Revoluce přišla až s příchodem extérních harddisků, které překvapí svou malou velikostí, ale za to obrovským množstvím dat, jež mohou pojmout. Dříve začínaly kapacity těchto disků na 256GB - 500GB, v dnešní době jsou však nevyhledávanější disky o kapacitách až několik TB. Takže pokud ještě své bezpečné úložiště nemáte, tak si jej rychle pořiďte. Pak už není nic jednoduššího než na disk přesunout požadované složky. V případě, že si budete chtít, některé okamžiky zase vybavit, postačí jen připojit disk s fotkami k počítači nebo televizi a kochat se a vyprávět svým známým zážitky z cest a dovolené.